Frontsida/Organisation/Försörjningsberedskapscentralen/Försörjningsberedskapscentralens strategi 2024–2027
Försörjningsberedskapscentralens strategi 2024–2027
Under den strategiperiod som nu börjat (2024–2027) fokuserar Försörjningsberedskapscentralen (FBC) ligga på verksamhet i syfte att få beredskapsarbetets innehåll och dimensionering att genuint motsvara kraven i den förändrade säkerhetsmiljön. Under FBC:s avslutade strategiperiod (2021–2023) var fokusområdet intern utveckling av verksamheten och åtgärder för att få de grundläggande förutsättningarna för försörjningsberedskapsverksamhet i ordning. Ny ska FBC utför sitt beredskapsarbete riskbaserat efter den metod som utvecklades under förra strategiperioden. I beredskapsplaneringen identifieras de centrala försörjningsberedskapsriskerna med tanke på branschspecifika hot och störningar samt branschernas ömsesidiga beroenden.
Fokusområden och scenarier
Riskerna och hoten som riktas mot försörjningsberedskapen, dvs. för tryggandet av kontinuiteten av livsviktiga funktioner, är nu mer konkreta än tidigare. De är också allvarligare och mer branschövergripande än tidigare. Därför har det i FBC:s strategiarbete varit nödvändigt att överväga vilken typ av kristålighet och beredskap det mycket osäkra världsläget och det ökande hotet från Ryssland kräver. De uppgifter som försörjningsberedskapslagstiftningen ger FBC måste granskas mot den nya hotmiljön.
Strategiperiodens fokusområden:
- energiförsörjning
- livsmedels- och vattenförsörjning
- transporter och leveranskedjor
- digital säkerhet och informationsförsörjningsberedskap
- produktionsekonomiska arrangemang inför en eventuell allvarlig kris.
Scenarier:
I det rådande säkerhetsläget är det nödvändigt att uttryckligen rikta uppmärksamheten på utveckling av försörjningsberedskapsarrangemangen på så sätt att samhällets förmåga att hantera särskilt allvarliga kriser och störningar blir starkare. Med sin nya strategi strävar FBC efter att svara på tre centrala scenarion som är militärt hot, omfattande påverkan och allvarliga störningar i den globala ekonomin.
Nya möjligheter och utmaningar
Försörjningsberedskapens ökade internationella betydelse och verksamhet som skapar nya möjligheter för genomförandet av den nationella försörjningsberedskapen beaktas mångsidigt under den innevarande strategiperioden. Till exempel resiliens- och beredskapsarbetet som utförs i EU:s och Natos kontext skapar också möjligheter att bättre trygga den nationella försörjningsberedskapen.
Under strategiperioden ska systematiken också stärkas så att försörjningstrygghetsarrangemang kan utvecklas för att möta det nationella försvarets behov. Dessutom krävs starka satsningar på utveckling av FBC:s och nätverkets förmågor, nära samarbete med försvarsförvaltningen samt utveckling av beredskapsarrangemangen som gäller kritisk infrastruktur.
FBC:s strategiska mål
- De prioriterade sektorernas försörjningsberedskap har förbättrats avsevärt tack vare FBC:s arbete.
- FBC har utvecklat produktionsekonomiska arrangemang inför en eventuell allvarlig kris i samarbete med sitt nätverk.
- Objekten inom den kritiska infrastrukturen har identifierats och tillräckliga reservarrangemang och reparationsförmågor har byggts upp för dem åtminstone på fokusområdena.
- FBC styr försörjningsberedskapsarbetet och växelverkan i anslutning till dem genom ledning med information.
- FBC har etablerade verksamhetsmodeller för beredskapsarbetet samt ett urval tjänster som erbjuds nätverket. Försörjningsberedskapsorganisationens struktur motsvarar behoven inom försörjningsberedskap.
- Försörjningsberedskapsarbetet har tillräckliga resurser samt stöd i lagstiftningen.
Försörjningsberedskapscentralens mission:
Vi bygger tillsammans ett kriståligt samhälle, så att samhället fungerar även i krissituationer och att livet fortsätter med minsta möjliga störning.
Försörjningsberedskapscentralens vision:
Ett slagtåligt Finland.