Kontinuitetshantering

Kontinuitetshantering kallas en process som förbättrar försörjningsberedskapen där ett företag, en organisation, offentlig aktör eller annan organisation

  • identifierar hot, risker, störningar och beroendeförhållanden i den egna affärsverksamheten
  • bedömer hotens verkningar i organisationen och dess nätverk av aktörer
  • organiserar och producerar förfaranden för störningar
  • säkerställer funktionsförmågan för sina kritiska partner vid störningar
  • skyddar intressen i anslutning till sin affärsverksamhet och sin förmåga att skapa värde.

Genom kontinuitetshantering skapas rutiner för allvarliga störningar. Detta är i regel frivillig verksamhet, men inom vissa sektorer ålägger lagen organisationerna att säkerställa kontinuiteten i den egna verksamheten under olika förhållanden.

Delning av goda förfaranden och lärande genom övning

När organisationerna utvecklar sin kontinuitetskontroll systematiskt kan de minska kostnaderna som orsakas av driftstopp, förbättra de ansvariga personernas förmåga att fungera i störningssituationer, effektivisera samarbetet under störningar och snabba upp återgången till den normala verksamheten.

Utvecklingen av kontinuitetskontrollen är regelbunden verksamhet. I dag måste man i kontinuitetsplaneringen utöver den egna verksamheten även beakta samarbetspartner- och underleverantörsnätverks förmåga att fungera vid störningar. När organisationen har förberett sig för störningar, kommer den undan med lägre kostnader och mindre skador om en störning inträffar.

Vad gäller försörjningsberedskapen sker det praktiska arbetet nätverksbaserat så att sektorspecifika företag och organisationer fungerar i pooler och därigenom även utvecklar sin egen beredskap genom att dela praxis, lära av varandra och öva tillsammans.