Frontsida/Internationellt samarbete/Samarbetet med Nato
Samarbetet med Nato
Finland har samlat på erfarenheter av att samarbeta med Nato på försörjningsberedskapsområdet sedan 1994, då Nato inrättade programmet Partnerskap för fred och Finland gick med i det. Efter att i april 2023 ha blivit antagen som medlem i Nato fortsätter Finland att arbeta för försörjningsberedskapen och resiliensen såväl nationellt som internationellt.
Natos resiliensbyggande insatser styrs av Resilienskommittén (Resilience Committee, RC). Dess underordnade planeringsgrupper utformar och utvecklar kriståligheten inom olika sektorer, med andra ord kapaciteten för beredskap och respons vid olika störningar och undantagsförhållanden samt återhämtning efteråt. I arbetet deltar representanter för medlems- och partnerländerna och sakkunniga, varav en del från den privata sektorn. Experter från Försörjningsberedskapscentralen deltar i arbetet tillsammans med tjänstemän från flera ministerier och ämbetsverk. Till de centrala målen för de resiliensbyggande insatserna hör beredskapen hos samhällets civila sektorer, fungerande infrastruktur samt militärt och politiskt samarbete.
En specialsakkunnig utsänd av Försörjningsberedskapscentralen har hand om försörjningsberedskapsfrågorna vid Finlands ständiga representation vid Nato i Bryssel. I uppgiften ingår att följa utvecklingen av den civila beredskapsplaneringen och dess kontaktytor med den finländska försörjningsberedskapsmodellen samt att rapportera om dessa. Den specialsakkunnige deltar också i möten och övningar. Försörjningsberedskapscentralen finansierar också en specialistbefattning för Voluntary National Contribution (VNC) vid Natos internationella sekretariat.
Läs mer om Natos resiliensbyggande insatser på:
Utrikesministeriets Finland utomlands -webbsidan
Natos resiliensbyggande, civila beredskap och artikel 3 (på engelska)
Natos Resilienskommittén (på engelska)