Försörjningsberedskapen i Finland
Frontsida/Försörjningsberedskapen i Finland/Hotbilder
Hotbilder
Finlands ekonomi blir allt mer beroende av utländska nätverk och av att logistiksystemen fungerar. Med tanke på försörjningsberedskapen hänför sig de väsentligaste hoten ofta till internationella beroendeförhållanden. I beredskapsförberedelserna anses det allvarligaste hotet mot försörjningsberedskapen vara en situation där möjligheten att producera livsmedel, varor och tjänster som är kritiska för försörjningsberedskapen eller skaffa dem från utlandet tillfälligt har försvårats.
Andra centrala hot som äventyrar samhällets ekonomiska funktionsförmåga är störningar i de elektroniska data- och kommunikationssystemen, störningar i betalningsrörelsen och nätverken, avbrott i energitillförseln, allvarliga störningar i befolkningens hälsa och funktionsförmåga samt natur- och miljökatastrofer med vittomfattande verkningar. Även farliga smittsamma sjukdomar kan försvaga hela samhällens funktionsförmåga, som coronapandemin har visat.
Möjligheter och hot i en avreglerad världshandel
Världshandelns strukturer kan rubbas i en konfliktsituation och orsaka kraftiga störningar i tillgången på kritiska material och råvaror. Världshandelns avreglering har lett till förhållanden där vi är beroende av världsomspännande logistiksystem. I många fall har produktionen centraliserats till enskilda produktionsområden, vilket i vissa lägen kan medföra utmaningar.
En lyckad handelspolitik skapar inbördes beroendeförhållanden, som har politiskt stabiliserande verkningar. En förändring kan också orsaka politiska spänningar och hot mot världshandeln. Detta betonas särskilt när produktionen är regionalt koncentrerad som oljeproduktionen.