Mål

Statsrådet uppställer de allmänna målen för försörjningsberedskapen. Det viktigaste målet är att trygga funktionen hos väsentlig infrastruktur, produktion och service, så att de under alla förhållanden klarar av att uppfylla befolkningens, näringslivets och försvarets mest nödvändiga basbehov.

Målet för försörjningsberedskapsarbetet är att allvarliga störningar och undantagsförhållanden ska kunna hanteras med nationella åtgärder. Utgångspunkterna är en stabil offentlig ekonomi, en mångsidig industriproduktion, en konkurrenskraftig samhällsekonomi och en välfungerande internationell marknad.

Försörjningsberedskapen har traditionellt handlat om att säkerställa tillgången till material som behövs. Tyngdpunkten inom verksamheten förflyttats i allt högre grad mot åtgärder för att säkerställa funktionsförmågan hos väsentlig infrastruktur. Med väsentlig infrastruktur avses basstrukturer, tjänster och anknytande funktioner som är nödvändiga för att upprätthålla vitala funktioner i samhället. Sådana är exempelvis elnät, vattenförsörjning och trafikleder samt säkra förbindelser för datakommunikation och penningrörelse.

Internationella ömsesidiga relationer och globala värdekedjor är allt viktigare. Därför förutsätter försörjningsberedskapsverksamheten ett brett internationellt samarbete.

Samarbete mellan den offentliga sektorn, näringslivet och organisationerna är förutsättningen för en fungerande försörjningsberedskap.