Ruoka ja vesi 2030

Jotta huoltovarmuus voidaan taata muuttuvassa toimintaympäristössä, ja uudenlaisiin uhkiin voidaan vastata, on uusia toimintatapoja ja malleja löydettävä. Ruoka ja vesi 2030 -ohjelmassa pyritään vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön huoltovarmuusvaikutuksiin ja esimerkiksi ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

Ohjelma käynnistettiin 1.1.2025. Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ohjelmakokonaisuuteen kuuluu Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman lisäksi kolme muuta ohjelmaa: Energia 2030, Digitaalinen turvallisuus 2030 sekä Logistiikka 2030.

Miksi tarvitsemme Ruoka ja vesi 2030 -ohjelmaa?

Toimiva yhteiskunta vaatii toimivaa ruoan ja elintarvikkeiden tuotantoa, kauppaa ja jakelua, ruokapalveluita sekä vesi- ja jätehuoltoa. Koska elintarvike- ja vesihuolto leikkaa läpi yhteiskunnan, on ruoan virtaus ja materian kierto eri tuotantotoimintojen läpi varmistettava kaikissa olosuhteissa. Myös kierrossa olevien resurssien hyödyntäminen sekä elintarvike- ja vesihuollon varajärjestelyjen kehittäminen huoltovarmuuden varmistamiseksi on tärkeää.

Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman tavoitteena on kehittää Suomen kykyä tuottaa ravintoa sekä taata ravinnon tuottaminen pitkäkestoisissa kriisitilanteissa. Ohjelman visiona onkin, että Suomen väestölle turvataan riittävästi ravitsevaa ja vastuullisesti tuotettua ruokaa ja vettä kaikissa tilanteissa.

Ohjelman tavoitteet

Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman toiminta keskittyy viiteen eri kehittämisalueeseen, joihin myös ohjelman projektit sijoittuvat:

Ruokavirta – Tavoitteena on kehittää Suomen kykyä tuottaa ravintoa sekä taata sen saatavuus ja valmistus pitkäkestoisissa kriisitilanteissa.

Teollinen kyvykkyys – Tavoitteena on varmistaa eri tuotantotoimintojen jatkuvuus kaikissa olosuhteissa.

Varajärjestelyt – Tavoitteena on tarjota vaihtoehtojärjestelyitä, joiden avulla voidaan taata eri kyvykkyyksien jatkuvuus kriisitilanteissa.

Resurssikierto – Tavoitteena on varmistaa kierrossa olevien resurssien hyödyntäminen huoltovarmuuden varmistamiseksi.

Muuttuva toimintaympäristö – Tavoitteena on vastata muuttuvan toimintaympäristön, kuten ilmastonmuutoksen, tuomiin haasteisiin sekä sitoa ohjelman toiminta paremmin kansainväliseen toimintaan mukaan.

Ohjelman projektit

Ohjelman tavoitteita kohden edetään ja niitä toteutetaan askel kerrallaan erilaisten kehitys- ja selvitysprojektien sekä muiden toimenpiteiden avulla. Nämä muodostavat ohjelman projektisalkun. Projektit toteutetaan käyttäen HVK:n ohjelmakokonaisuuden yhteisiä toimintamalleja ja prosesseja, joiden avulla varmistetaan projektien korkea laatu ja tuloksellisuus. Projekteja voivat toteuttaa sekä HVK että projektien HVK:n ulkopuoliset organisaatiot ja kumppanit.

Yksi keskeisimmistä Ruoka ja vesi 2030 -ohjelmaan kuuluvista projekteista on TOIMIVA eli toimintavarma myymälä- ja polttoainejakeluverkosto -projekti. Suunnitelmissa on muodostaa päivittäistavarakaupoista sekä polttoainejakelupisteistä valtakunnallinen verkosto, johon kuuluvat toimipisteet kykenevät itsenäisesti jatkamaan toimintaansa myös laajan ja pitkäkestoisen sähkökatkon aikana. Tämä toteutetaan mm. varustamalla toimipisteet varavoimajärjestelmin sekä varmistamalla muut kriittiset toiminnan edellytykset. Projekti toteutetaan yhteistyössä kohdetoimialojen yritysten kanssa.

TOIMIVAsta voit lukea lisää täältä.