Logistiikka
Suomi on pitkien etäisyyksien maa, jossa logistiikkapalveluiden on toimittava kilpailukykyisesti. Tätä edellyttää elinkeinoelämä, joka toimii kansainvälisten verkostojen osana ja tarvitsee tehokkaita vienti- ja tuontikuljetuksia.
Tehtävät ja tavoitteet
Logistiikan varautumisen tavoitteena on turvata yhteiskunnan elintärkeät liikenne- ja logistiikkapalvelut materiaali- ja henkilölogistiikan osalta normaali- ja poikkeusoloissa sekä vakavissa häiriötilanteissa.
Miten varaudutaan
Logistiikka-alan varautumisen perustana ovat markkinaehtoiset logistiikkapalvelut, toimiva infrastruktuuri sekä elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyö.
Alan jatkuvuudenhallinta on yritysten omaehtoista toimintaa. Ilmailu- ja rautatiealan yrityksillä sekä suurimmilla maaliikenteen tavara- ja henkilökuljetusyrityksillä on varautumisvelvoite. Varautumista tukevat merenkulun ja ilmaliikennettä koskevat kansainväliset säädökset ja logistiikka-alan yritysten turvallisuus- ja laatujärjestelmät.
Logistiikka-alan varautumisessa
- tuetaan huoltovarmuuskriittisten yritysten menettelytapoja liiketoiminnan jatkuvuudenhallinnassa
- järjestetään varautumiseen liittyviä harjoituksia
- edistetään yritysten ja viranomaisten yhteistoimintaa
- edistetään alan toimintaedellytyksiä turvaavia valmisteluja.
Työ on myös riskienhallintaa, vaihtoehtoisten reittien ja/tai kuljetusmuotojen kartoittamista ja materiaalista varautumista.
Lue vuonna 2021 käynnistyneestä Logistiikka 2030 -ohjelmasta