

10.04.2025|Info oske
Informaatioympäristön kartoitus 9.4.2025: Vaaleissa ei ole havaittu epäaitoa toimintaa
Informaatioympäristössä tilanne on rauhallinen, kertoo HVK:n viimeisin kartoitus informaatioympäristössä tapahtuvasta epäaidosta, koordinoidusta vaikuttamistoiminnasta. Uusia epäaitoja vaikuttamisyritystä havaittiin kolme, mutta ne arvioitiin vaikuttavuudeltaan vähäisiksi. Kahden kuukauden tarkastelujaksolla havaittiin kolme uutta epäaitoa informaatiovaikuttamisyritystä. Yksikään niistä ei liittynyt...
25.02.2025|Info oske
Huoltovarmuuskeskus jatkaa tiedon tuottamista haitallisista informaatiokampanjoista
Informaatioturvallisuuden osaamiskeskustoiminto jatkaa toimintaansa Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK). Keskus mm. tuottaa tietoa Suomeen kohdistuvista tahallisista ja haitallisista...
Etusivu/Informaatioturvallisuuden osaamiskeskus
Informaatioturvallisuuden osaamiskeskus
Informaatioturvallisuuden osaamiskeskuksen (Info-Oske) tehtävänä on vahvistaa informaatioturvallisuuden osaamista Suomessa ja kehittää toimintamalleja sekä työkaluja haitallisen vaikuttamisen torjuntaan. Keskus tuottaa tietoa maahamme kohdistuvista tahallisista ja haitallisista epäaidoista informaatiokampanjoista sekä tukee elinkeinoelämää, kansalaisia ja viranomaisia informaatiovaikuttamisen tunnistamisessa ja torjunnassa.
Tausta ja rooli Huoltovarmuuskeskuksessa
Huoltovarmuuskeskus toteutti vuonna 2021 informaatioturvallisuudesta esiselvityksen, joka osoitti merkittäviä kansallisia puutteita informaatioturvallisuudessa. Keskeiseksi kehityskohteeksi selvityksen perusteella nousi informaatioturvallisuuden osaamiskeskustoiminnon perustamisen.
Huoltovarmuuskeskus käynnisti syksyllä 2022 informaatioturvallisuuden osaamiskeskustoiminnon. Toimintoa pilotoitiin vuosina 2022−2024, ja saatujen kokemusten sekä palautteen perusteella sen kehittämistä on päätetty jatkaa HVK:ssa vuoden 2026 loppuun saakka. Toiminta rahoitetaan Huoltovarmuuskeskuksen Digitaalinen turvallisuus 2030 -ohjelmasta.
Toiminnon tavoitteena on vahvistaa informaatioturvallisuuden osaamista kansallisesti ja kehittää toimintamalleja sekä työkaluja haitallisen vaikuttamisen torjuntaan. Osaamiskeskus toimii myös alan osaamisen solmukohtana kotimaassa ja luo verkostoja kansainvälisesti. Keskus tuottaa tietoa maahamme kohdistuvista tahallisista ja haitallisista informaatiokampanjoista sekä tukee elinkeinoelämää, kansalaisia ja viranomaisia informaatiovaikuttamisen tunnistamisessa ja torjunnassa.