Publicerad 26.11.2024

Ny guide för beredskap inför störningar och kriser

Den nya guiden Beredskap för störnings- och krissituationer, som riktar sig till hela befolkningen, har publicerats i tjänsten Suomi.fi. Guiden har utarbetats under ledning av inrikesministeriet och i samarbete med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och ett brett samarbetsnätverk. Försörjningsberedskapscentralen (FBC) var en av aktörerna i nätverket.

Guiden Beredskap för störnings- och krissituationer på Suomi.fi tar upp situationer som kan ha omfattande konsekvenser för samhället och för sammanslutningar.

Exempel på situationer som kräver förhandsberedskap är långa avbrott i el- och vattenförsörjningen och i datakommunikationerna, extrema väderfenomen, storolyckor samt långvarigare kriser, såsom en pandemi eller en militär konflikt. Utöver anvisningar innehåller guiden också information om bland annat hybridpåverkan och informationspåverkan, upprätthållande av den egna funktionsförmågan och orken vid kriser samt om hjälp till andra.

Den nya beredskapsguiden är en sammanställning av information och anvisningar från olika aktörer. En av de viktigaste källorna är rekommendationen om beredskap för 72 timmar, som finansieras av FBC och samordnas av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

Beredskapsguiden på Suomi.fi är mer omfattande än webbplatsen 72timmar.fi och den lyfter också fram myndigheternas roll. Rekommendationen om beredskap för 72 timmar är en sammanfattning av basfakta om beredskapen för varje medborgare.

Beredskap sker alltid på förhand

Beredskap innebär att man förbereder sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Därför är beredskapsguiden på Suomi.fi avsedd att läsas på förhand, när inga störningar förekommer i samhället.

Om någonting avvikande händer, inverkar hur var och en av oss är förberedd och agerar på hur väl man klarar sig själv och kan hjälpa andra i sin närmaste krets. Då människorna klarar sig minst 72 timmar på egen hand, kan myndigheterna koncentrera sig på sina uppdrag, det vill säga att avhjälpa situationen och hjälpa dem som mest behöver det.

Var och en har olika utgångspunkter för beredskapen, och därför är det bra att se beredskapen som ett urval av olika metoder. Reservförrådet är grunden för beredskapen, men beredskap innebär också kunskaper och färdigheter för att handla när något exceptionellt inträffar. Var och en bör ha någon form av beredskap, enligt egna behov och möjligheter och efter egen förmåga.

Samlade anvisningar gör informationen lättare att hitta

Beredskap är en fråga som berör hela samhället och som flera myndigheter och organisationer arbetar för. Genom att anvisningarna har samlats i en guide är det lättare för medborgarna att hitta information. Innehållet i anvisningarna har inte väsentligt ändrats genom lanseringen av guiden på Suomi.fi.

I anslutning till webbguiden på finska, svenska och engelska presenteras huvudpunkterna på finskt och finlandssvenskt teckenspråk. Till guiden hör ett pdf-sammandrag som innehåller grundläggande information om beredskap på 15 olika språk. Sammandraget kan skrivas ut för eget bruk, åt närstående eller för användning på serviceställen.

Läs guiden Beredskap för störnings- och krissituationer i tjänsten Suomi.fi