Publicerad 10.07.2024

Inbrotten i vattentjänstverk har ingen inverkan på försörjningsberedskapen

Under början av sommaren har inbrott och inbrottsförsök i vattentjänstverk väckt frågor om försörjningsberedskapen inom vattenförsörjningen. Försörjningsberedskapscentralen (FBC) har inte höjt beredskapsnivån på grund av inbrotten, och händelserna har ingen inverkan på försörjningsberedskapen.

I Finland samarbetar olika myndigheter med försörjningskritiska företag för att skapa en lägesbild och skydda kritiska tjänster och objekt. Varje organisation ansvarar dock för att skydda sin egen infrastruktur. FBC har inte höjt beredskapsnivån till följd av händelserna den senaste tiden, men samarbetet med olika aktörer har intensifierats ytterligare. FBC har höjt beredskapsnivån redan tidigare efter att Ryssland inledde anfallskriget och i oktober 2023 när gasledningen Balticconnector skadades.

Aktörerna inom vattenförsörjningen har god beredskap att reagera på olika lokala störningar, som oftast uppstår i samband med till exempel ledningsbrott och elavbrott. Verksamheten i störningssituationer övas även regelbundet på det lokala, regionala och nationella planet. Vattentjänstverkens beredskap för störningar övervakas av NTM-centralen i Södra Savolax, dit de uppgifter som NTM-centralerna har ålagts i lagen om vattentjänster har koncentrerats.

Försörjningskritiska företag i Finland har sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig uppmanats att uppdatera skyddet av de kritiska objekt som företagen har i sin ägo, så att det motsvarar säkerhetsläget och utvecklingen av detta. Observationer av påverkan på kritisk infrastruktur eller brottsmisstankar ska i första hand anmälas till Polisen. Anmälningar till andra behöriga myndigheter görs via följande kanaler:

Cyberhändelser: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/sv/anmal

Skyddspolisen: https://turvaviesti.supo.fi/ota-yhteytta

Brottmål: https://poliisi.fi/sv/gor-en-brottsanmalan

Polisen på Åland: https://polisen.ax/brott/gor-en-brottsanmalan

Det är viktigt att inte bara företagen, utan även hushållen förbereder sig på eventuella störningar. En människa behöver cirka två liter dricksvatten per dag.  Dessutom behövs vatten för matlagning och för att upprätthålla hygienen. Det är bra om varje hem har vatten lagrat i en mängd som motsvarar åtminstone detta behov i minst tre dygn. Läs mer om beredskapsrekommendationen 72 timmar: https://72tuntia.fi/sv/vatten/

Läs mer:

Aktuella frågor och svar om kritisk infrastruktur och beredskap
Toimialojen kyberkypsyyden selvitys (Utredning av branschernas cybermognad, 2022) (på finska)