Frontsida/Aktuellt/Försörjningsberedskapscentralen startar det nya programmet Mat och vatten 2030
Publicerad 20.12.2024
Försörjningsberedskapscentralen startar det nya programmet Mat och vatten 2030
Försörjningsberedskapscentralen (FBC) har uppdaterat sin programhelhet så att den bättre motsvarar fokusområdena i FBC:s strategi 2024–2027. FBC:s styrelse har beslutat att starta det nya programmet Mat och vatten 2030. Samtidigt avslutas programmet Region 2030. Programmen med fokus på energi, logistik och digital säkerhet fortsätter efter strategienlig uppdatering.
Programmen hjälper FBC att utveckla försörjningsberedskapsarbetet så att de stora omvandlingarna i samhället och ekonomin och försörjningsberedskapskonsekvenserna kan mötas effektivt och verkningsfullt. Programmen är också centrala verktyg i verkställandet av FBC:s strategi.
“Vi lyckas bäst med att verkställa strategin när den konkretiseras genom tydliga program där de strategiska målen omsätts i praktiken. Med programmen kan vi göra allokeringar för tillräcklig resurssättning, brett intressentdeltagande och uppföljning i arbetet med att utveckla försörjningsberedskapen”, säger Jarna Hartikainen, enhetschef för beredskapsplanering och programledning på FBC.
FBC:s programhelhet omfattar i dagsläget fyra program: Region 2030, Energi 2030, Logistik 2030 och Digital säkerhet 2030. I april 2024 publicerade FBC en ny strategi som sträcker sig till 2027 där tryggandet av livsmedels- och vattenförsörjningen är ett fokusområde. FBC:s nya strategi har inneburit en uppdatering av programhelheten så att den bättre motsvarar fokusområdena i strategin.
Som en följd av uppdateringen startas ett nytt program: Mat och vatten 2030. Samtidigt avslutas programmet Region 2030 vid utgången av 2024. Regionperspektivet beaktas framöver i alla program som ingår i FBC:s programhelhet.
Mat och vatten påverkar samhället övergripande
Livsmedels- och vattenförsörjningen är ett fokusområde i FBC:s strategi eftersom den har inverkan på framförallt civilsamhällets funktion vid kriser. Mat och vatten 2030 syftar till att närande, ansvarsfullt producerad mat och vatten finns i tillräcklig mängd för Finlands befolkning i alla lägen.
“Livsmedels- och vattenförsörjningen påverkar individens funktionsförmåga övergripande. Dess funktion återspeglas i andra branscher, men livsmedels- och vattenförsörjningen är samtidigt starkt beroende av olika resurser och system”, säger Miika Ilomäki, programdirektör för Mat och Vatten 2030, när han kommenterar ämnets aspekter.
Ett mål för Mat och vatten 2030 är att utveckla Finlands förmåga att producera näring samt garantera näringsproduktionen i långvariga kriser. Ett funktionellt samhälle kräver en fungerande mat- och livsmedelsproduktion, handel och distribution, måltidstjänster samt vattenförsörjning och avfallshantering. Eftersom livsmedels- och vattenförsörjningen påverkar samhället övergripande ska genomströmningen av mat och materialkretsloppet i olika produktionsverksamheter säkras under alla omständigheter. För att säkerställa försörjningsberedskapen är det också viktigt att utnyttja resurserna i kretsloppet samt utveckla reservlösningar i livsmedels- och vattenförsörjningen.
Liksom FBC:s strategi syftar programmet Mat och Vatten 2030 till att möta de utmaningar och försörjningsberedskapskonsekvenser som en föränderlig omvärld såsom klimatförändringar skapar. För att garantera försörjningsberedskapen i en förändrad omvärld och möta nya slags hot måste nya arbetssätt och modeller hittas.
Mat och vatten 2030 inkluderas i FBC:s programhelhet från 1.1.2025.
Resultaten från Region 2030 blir underlag för utvecklingsarbetet
FBC har beslutat att avsluta programmet Region 2030 före utgången av 2024 som ett led i verkställandet av den egna strategin. Programmet har beaktat regionernas särdrag och utvecklat tvärsektoriellt samarbete i syfte att förbättra försörjningsberedskapen och beredskapsarbetet regionalt.
”Genom programmet har vi bland annat lyckats öka medvetenheten om den regionala försörjningsberedskapsverksamheten samt behovet av dess kontinuerliga förbättring, och den regionala nivån har identifierats som en central nivå för genomförande av försörjningsberedskapsarbetet vid sidan av den nationella”, säger Ville Anttila, programdirektör för Region 2030.
Trots att programmet avslutas kvarstår det utförda arbetet som en bra ram för vidareutveckling av försörjningsberedskapsverksamheten i regionerna. Det regionala utvecklingsarbetet och de pågående projekten i programmet fortsätter som en del av arbetet i FBC:s regionteam samt i strategiperiodens 2030-program. Samarbetet med programmets centrala intressenter fortsätter.
Region 2030 startade i juni 2021 och programmet avslutas 31.12.2024.