Publicerad 20.09.2024

Det ökande samarbetet inom försörjningsberedskap erbjuder möjligheter för företag i Sverige och Finland

I sin gemensamma artikel skriver Janne Känkänen, vd för Huoltovarmuuskeskus, och Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Sveriges MSB, om de möjligheter som erbjuds företag i båda länderna genom det intensifierade samarbetet kring försörjningsberedskap. Artikeln publicerades den 19 september 2024 i Debattisektionerna i Kauppalehti och Dagens Industri.

Sveriges och Finlands färd till Nato visar hur livsviktig förbindelsen mellan våra länder är. Utan den andra saknar den egna säkerheten fast grund. Nu har de säkerhetspolitiska lösningarna trätt i kraft fullt ut, men det är viktigt att inse att det militära försvaret inte räcker. Vi behöver också utveckla motståndskraften i det civila försvaret. Därför krävs ett starkt och konkret samarbete mellan Sverige och Finland där utbyte av lägesinformation, gemensamma lager och företagsnätverk är bland de första stegen. Ett pilotprojekt inom lagerhållning pågår redan. Vårt samarbete sker i samma anda som den deklaration om svensk-finländskt samarbete som presenterades i måndags.

Det är viktigt för båda våra länder att det råder fred på Östersjön, och särskilt Finland är beroende av importen och exporten över havet. Hotet från Ryssland har ökat risken för såväl militär påverkan som hybridpåverkan av olika slag. Även de mer omfattande växlingarna i världsläget och deras effekter på de globala leveranskedjorna ger anledning för oro. Därför är det ett naturligt mål för våra länder att slå vakt om stabiliteten och skapa beredskap för eventuella störningar. Vi behöver stärka vår försörjningsberedskap.

Syftet med försörjningsberedskapen är att viktiga samhällsfunktioner ska upprätthållas på en tillräcklig nivå också under allvarliga krissituationer och störningar. I Finland har Försörjningsberedskapscentralen, FBC ansvaret för planering och samordning av försörjningsberedskapen. I Sverige finns förslag om att MSB ska ansvara för liknande uppgifter.

En fördjupning av samarbetet mellan Sverige och Finland, särskilt inom lagerhållning och kritisk produktion, stödjer våra mål om en starkare försörjningsberedskap och vi ser flera områden vi kan utveckla tillsammans.

Informations- och erfarenhetsutbyte. Länderna i Norden har samarbetat i många år, till exempel genom gemensamma forskningsprojekt, men i dag är kontakterna mer intensiva. Vi utbyter information och erfarenheter om våra utmaningar och våra modeller för att organisera försörjningsberedskapen. Näringslivet i Finland deltar i försörjningsberedskapsarbetet, och ett liknande nätverk för samarbete mellan myndigheter och företag är på gång i Sverige. Nu kommer också MSB och FBC bjuda in relevanta företag med syfte att stärka privat-offentlig samverkan och utbyta erfarenheter. Sverige ska lära av det som visat sig fungera väl i Finland, och Finland av Sveriges erfarenheter när det gäller flexibel beredskap och produktionsomställning.

Utveckla en gemensam lägesbild samt gemensamma skydds- och reparationsförmågor. Strategiskt partnerskap mellan näringslivet i de båda länderna erbjuder kommersiella möjligheter, inte enbart inom försvarsmaterielindustrin, utan även inom affärsverksamhet som anknyter till beredskaps- och säkerhetsaspekter. Allvarliga kriser kräver förmåga att ge och ta emot hjälp. Störningar kan också ske under ytan, vilket skadegörelsen kopplat till gas- och datakommunikationskablar i Östersjön visar. Det aktualiserar behovet att utveckla, utöver en gemensam lägesbild, gemensamma skydds- och reparationsförmågor.

Förstärkt samarbete med näringslivet. Företagens roll är helt avgörande i kris eller krig eftersom en betydande del av den kritiska infrastrukturen ägs av företag, detsamma gäller många för befolkningen centrala tjänster. Företag som är förberedda på störningar av olika slag har starkare skydd för den egna verksamheten samtidigt som samhällets förmåga vid störningar stärks. När nätverk av företag, myndigheter och organisationer agerar tillsammans och förstår varandras behov och uppgifter blir samarbetet bäst. Genom att delta i försörjningsberedskapsverksamheten kan företag testa sin beredskap i simulerade övningar av olika slag. Finska FBC kommer exempelvis ordna en övning där företag och myndigheter testar sin förmåga att agera i samverkan under en cyberattack. Även MSB deltar i övningen.

Som nästa steg är vårt gemensamma förslag att regelbundet samla de viktigaste försörjningsbredskapsrelevanta aktörerna i det försörjningsberedskapsråd som är under utveckling i Sverige. Liknande strukturer finns i Finland. Detta skapar nya möjlighet för samverkan oss emellan med utbyte av lägesbilder och diskussioner kring gemensamma utmaningar och möjligheter till lösningar.

Avslutningsvis, det allvarliga säkerhetsläget har lett till att Nato och Europeiska unionen aktiverat sig i fråga om försörjningsberedskap, beredskap och resiliens. Det gäller för oss att slå samman våra krafter och göra våra röster hörda i de internationella beslut som påverkar vår beredskap och motståndskraft.

MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka

FBC:s verkställande direktör Janne Känkänen