Etusivu/Ajankohtaista/Uudessa oppaassa ohjeistetaan häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta
Julkaistu 18.11.2024
Uudessa oppaassa ohjeistetaan häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta
Uusi koko väestölle suunnattu Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas on julkaistu Suomi.fi-verkkopalvelussa. Opas on toteutettu sisäministeriön johdolla yhteistyössä Digi- ja väestötietoviraston sekä laajan yhteistyöverkoston kanssa. Huoltovarmuuskeskus (HVK) osallistui yhtenä toimijana verkoston työhön.
Suomi.fi:n Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaassa käsitellään tilanteita, jotka vaikuttaisivat laajasti yhteiskuntaan ja yhteisöihin.
Ennakkoon varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi pitkät sähkö-, vesi- ja tietoliikennekatkot, sään ääri-ilmiöt ja suuronnettomuudet sekä pitkäkestoisemmat kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti. Oppaassa on ohjeiden lisäksi tietoa muun muassa hybridi- ja informaatiovaikuttamisesta, kriisitilanteissa oman toimintakyvyn ja jaksamisen ylläpitämisestä sekä muiden auttamisesta.
Uusi varautumisopas kokoaa yhteen paikkaan eri toimijoiden tietoa ja ohjeita. Yksi keskeinen lähde on 72 tuntia -varautumissuositus, jota HVK rahoittaa ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) koordinoi.
Suomi.fi:ssä julkaistu varautumisopas on sisällöltään laajempi kuin 72tuntia.fi-verkkosivut ja siinä tuodaan esille myös viranomaisten roolia. 72 tuntia -varautumissuosituksessa on tiiviissä muodossa perustiedot jokaisen kansalaisen varautumiseen.
Varautua voi vain ennakkoon
Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin. Siksi myös Suomi.fi-varautumisopas on tarkoitettu ennakkoon tutustuttavaksi silloin, kun yhteiskunnassa ei ole häiriöitä.
Jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu, jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin itse pärjää ja miten pystyy auttamaan myös lähipiirin ihmisiä. Kun ihmiset pärjäävät vähintään 72 tuntia omatoimisesti, viranomaiset voivat keskittyä omaan tehtäväänsä, eli tilanteen ratkaisemiseen ja eniten apua tarvitsevien auttamiseen.
Varautumisen lähtökohdat ovat jokaisella erilaiset, minkä vuoksi varautuminen olisi hyvä nähdä valikoimana erilaisia keinoja. Varautumisen perusta on kotivara, mutta se on myös tietoja ja taitoa toimia silloin, kun jotakin poikkeuksellista tapahtuu. Jokaisen kannattaa varautua edes jollakin tavalla omien tarpeidensa, mahdollisuuksiensa ja kykyjensä mukaan.
Ohjeiden kokoaminen yhteen helpottaa tiedon löydettävyyttä
Varautuminen on koko yhteiskuntaa koskeva asia, ja sen parissa työskentelevät useat viranomaistahot sekä järjestöt. Ohjeiden kokoaminen yhteen oppaaseen helpottaa kansalaisten näkökulmasta tiedon löytämistä. Suomi.fi-varautumisoppaan julkaisun yhteydessä ohjeiden sisältö ei ole oleellisesti muuttunut.
Suomen-, ruotsin- ja englanninkielisen verkko-oppaan yhteydessä ovat pääkohtien viittomat suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Oppaan oheismateriaalina on 15 eri kielellä varautumisen perustiedot koostava pdf-tiivistelmä, jonka voi tarvittaessa myös tulostaa itselleen, läheisilleen tai palvelupisteisiin.
Tutustu Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaaseen Suomi.fi-palvelussa