Julkaistu 08.01.2025

Suomi toimitti Ukrainaan materiaaliapua EU:n valmiusvarastostaan

Suomi toimitti ensimmäisen kerran EU:n rahoittamasta rescEU-valmiusvarastostaan materiaaliapua sitä pyytäneelle maalle. Ukrainan pelastustoimen tarpeisiin kootut kaksi rekkakuormallista erilaisia suojavarusteita sekä kemiallisten aineiden havaitsemiseen tarkoitettuja ilmaisimia saapuivat kohteisiinsa tammikuun alun päivinä.

Osa Suomen rescEU -valmiusvarastosta toimitetusta materiaalista on monikäyttöistä ja osa on hygienia- ja turvallisuussyistä kertakäyttöistä. Ukrainassa voidaan lähetetyn materiaalin avulla vastata useisiin CBRN-hätätilanteisiin. Avunpyyntö ei johdu äkillisesti kohonneesta CBRN-uhasta, vaan on varautumista erilaisiin tilanteisiin. Materiaalin lähettämisestä ja kuljettamisesta Ukrainaan vastasi Huoltovarmuuskeskus (HVK).

”Lähetetyt materiaalit valikoituivat Ukrainan toiveiden mukaan. Kohta kolme vuotta kestänyt sota on kuluttanut Ukrainan kaikkia resursseja, ja sotatilassa CBRN-varusteiden kulutus on suurta. Nyt lähetetyt materiaalit vahvistavat Ukrainan pelastustoimen kykyä havaita CBRN-uhkia ja suojautua niiltä. Pelastustoimen tukeminen auttaa myös siviiliväestöä selviytymään sodan keskellä”, sanoo HVK:n operatiivisen osaston johtaja Jaakko Pekki.

Valmiusvarastot ovat EU:n yhteisiä reservejä

Suomeen on perustettu kaksi rescEU-valmiusvarastoa vuosien 2023–2024 aikana. CBRN-valmiusvarastossa on materiaaleja, joita tarvitaan kemiallisten (C), biologisten (B), radioaktiivisten aineiden (R) ja ydinaineiden (N) muodostamien uhkien ja vaaratilanteiden tunnistamiseksi, niiltä suojautumiseksi ja torjumiseksi. RescEU medical -hankkeessa varastoidaan lääkinnällisiä tarvikkeita ja lääkevalmisteita sekä henkilöiden ja elintarvikkeiden radioaktiivisuusmittauksiin soveltuvia laitteita. Lääkinnällisillä valmiusvarastoilla vastataan rajat ylittäviin terveysuhkiin, kuten pandemioihin.

RescEU-valmiusvarastot ovat EU:n rahoittamia yhteisiä strategisia reservejä. Niitä otetaan käyttöön Euroopan komission päätöksellä tilanteissa, joissa maan omat voimavarat eivät riitä tilanteesta selviytymiseen. Varastot on tarkoitettu ensisijaisesti EU-jäsenmaille, mutta niitä voivat saada käyttöönsä myös EU:n pelastuspalvelumekanismiin osallistuvat kymmenen maata, jotka ovat pääasiallisesti EU-maiden naapurimaita, kuten Ukraina. RescEU-materiaalien lähettäminen vaatii saumatonta yhteistyötä apua pyytäneen maan, lähettävän maan ja Euroopan hätäavun koordinaatiokeskus ERCC:n välillä.

Suomen rescEU-valmiusvarastot ovat kooltaan merkittäviä: niiden yhteisarvo on 305 miljoonaa euroa. Varastojen valmistelua ja hankintaa toteuttaa sisäministeriön johdolla konsortio, johon kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Huoltovarmuuskeskus ja Säteilyturvakeskus. Sisäministeriö koordinoi rescEU-valmiusvarastointihankkeita ja on EU:n pelastuspalvelumekanismin kansallinen toimivaltainen viranomainen.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) vastaa hankkeessa määriteltyjen suojainten, mittauskaluston ja tukivälineistön hankinnasta sekä niiden varastoinnista, logistiikasta, ylläpidosta ja kierrätyksestä koko hankkeen ajan.

Sisäministeriön tiedote
RescEU-hankkeen verkkosivut