Julkaistu 19.11.2024

Kaukolämmön ja sähkön saatavuuden rajoittamista poikkeusoloissa harjoiteltiin HVK:n johdolla

Sähkö- ja kaukolämpötoimijat harjoittelivat kesäkuussa 2024 Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) järjestämässä harjoituksessa tilannetta, jossa poikkeusolojen vallitessa kaukolämmön ja sähkön saatavuutta jouduttaisiin sääntelemään. Harjoituksen opeissa korostuvat tarve terävöittää yhteisiä toimintatapoja ja viestiä tehokkaasti.

– Harjoituksessa lähtökohtana oli tilanne, jossa maassamme jouduttiin vakavan kansallisen kriisin seurauksena toteamaan poikkeusolot. Oikeassa elämässä tällainen olisi hyvin poikkeuksellinen tilanne, mutta näihinkin on syytä varautua, jotta tosipaikan tullen pystyisimme toimimaan tehokkaasti, toteaa varautumisasiantuntija Juha Wallius Huoltovarmuuskeskuksesta.

Harjoituksen tavoitteena oli tunnistaa kehittämiskohteita niin varautumisessa, prosesseissa kuin järjestelmissä sekä testata rooleja, toimintatapoja ja viestintää tilanteessa, jossa sähköä jouduttaisiin säännöstelemään ja kaukolämmön saatavuutta rajoittamaan. Kesäkuussa 2024 toteutettuun harjoitukseen osallistui mm. sähköverkkoyhtiöitä, sähkön vähittäismyyjiä, kantaverkkoyhtiö, kaukolämpöyhtiöitä ja niiden asiakkaita sekä viranomaisia.

Keskiössä ennakointi ja yhteiset toimintamallit

Yleisinä havaintoina harjoituksessa nousivat esiin viestinnän keskeinen rooli häiriötilanteessa sekä tarve yhteistyön ja yhteisten kriisijohtamismallien kehittämiseen. Häiriötilanteiden roolituksen ja vastuiden tulee olla jo ennakkoon kirkkaat kaikille osapuolille.

Harjoitus tuotti myös huomioita uudistumassa olevan valmiuslain valmistelutyöhön. Harjoituksen perusteella todettiin, että lain käyttöönottoasetusten tulee olla riittävän kattavia ja tarkkoja, jotta vastuut ja toimivaltakysymykset ovat kriisitilanteessa selvät.

– Harjoituksen kaltainen tilanne vaatisi laajaa poikkihallinnollista yhteistyötä ja tehokasta yhteisen tilannekuvan muodostamista. Sekä sähkön että kaukolämmön säännöstelyyn liittyviä toimintatapoja sekä tiedonvaihtoa on syytä edelleen selkiyttää ja vastaavia harjoituksia järjestää myös jatkossa, summaa Wallius.